Türkiye’nin makine ihracatı 11,5 milyar dolar oldu

Makine İmalat Sanayisinin İhracatında Gerileme Yaşandı

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) verilerine göre, makine imalat sanayisinin ihracatı, ocak-mayıs döneminde miktar bazında yüzde 6,2, değer bazında yüzde 1,2 geriledi.

İhracattan elde edilen gelir 11,5 milyar dolar olurken, kilogram başına düşen ortalama birim fiyatı yüzde 5,3 artarak 7,8 dolara yükseldi.

Söz konusu dönemde en yüksek ihracat 1,3 milyar dolarla Almanya’ya yapılırken, onu 729 milyon dolarla ABD izledi. Türkiye’nin ihracatında ilk 10’da yer alan İtalya, Birleşik Krallık, Romanya ve İspanya’da çift haneli artışlar görüldü.

İçten yanmalı motor ve aksamları ihracatı yüzde 3,5 artarak 1 milyar dolar eşiğini aştı ve sektördeki en yüksek dış satımın gerçekleştiği alt dal oldu. İnşaat ve madencilik makineleri ihracatı yüzde 18,8 azalarak 689 milyon dolara gerilerken, traktörler, tarım ve ormancılık makineleri ihracatı yüzde 15,6 düşerek 491 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

“Yeni Yatırım Teşvik Sistemi Değerlendirildi”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, yılın geride kalan döneminde teknolojik hassasiyeti olan gelişmiş ülkelerdeki ihracat paylarını koruduklarını belirterek, fiyat hassasiyeti bulunan pazarlarda düşüş yaşandığını bildirdi.

Fiyat odaklı pazarlardaki avantajlarını kaybettiklerini vurgulayan Karavelioğlu, şirketlerin rekabet gücünü, yatırım kabiliyetleri ve temel teknolojilerdeki yenilenmelerini geliştirecek önlemlerde geciken Avrupa’nın acil harekete geçtiğini anlattı.

Karavelioğlu, AB ile Çin arasındaki gelişmelere, Avrupa Birliği’nin sınırda karbon vergisi uygulamasına ve ikiz dönüşüm süreçlerine değindi.

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı”nı olumlu bulduklarını kaydeden Karavelioğlu, teşvik sisteminin dünyadaki korumacı eğilimlere paralel olarak yerli makinelere öncelik sağlayacak şekilde uygulanması gerektiğini vurguladı.

Karavelioğlu, “Yeni teşvik sistemi içinde teknoloji tabanlı yerlileştirme hedefini benimseyen Milli Teknoloji Hamlesi ve kritik teknolojileri odağına alan stratejik hamle programları makine sektörü için etkin sonuçlar doğurabilecek zeminde.” ifadelerini kullandı.

“Makine Teçhizat Desteği İncelemesi Yapıldı”

Kutlu Karavelioğlu, yeni teşvik sisteminin istenilen sonuçları verebilmesi için 1 milyar liralık asgari yatırım tutarının sektörün KOBİ yapısına uygun bir seviyeye çekilmesi gerektiğini belirterek, “Yüzde 25’lik makine teçhizat desteğinin daha önce İVME Girişim Hızlandırma Programı’nda olduğu ve şimdilerde küresel konjonktürün dayattığı üzere yerli makinelere verilmesinin daha isabetli olacağını düşünüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

İlk çeyrekte gerileyen makine ithalatının nisanda yeniden ivmelendiğini kaydeden Karavelioğlu, Çin’in agresif ticari politikalarına karşı tedbirler geliştirilmesinin önemine işaret etti.

Karavelioğlu, Türk imalat sanayisinin zor zamanlardan geçtiğine değinerek, “Yeniden güven ortamı oluşturulabilmesi için ucuz ithalat baskısına karşı önlemler alınması, finansmana erişim imkanlarının ve ihracat pazarlarına yönelik desteklerin artırılmasına ihtiyaç var.” ifadesini kullandı.

Related Posts

Böyle vurgun görülmedi! Pamukla devleti dolandırmışlar!

Aydın’ın Söke ilçesinde, sahte belgelerle devletin pamuk destekleme priminden haksız kazanç sağlandığı ortaya çıktı. Yürütülen soruşturma kapsamında 248 milyon lira kamu zararına yol açtığı iddia edilen 8 şüpheliden 3’ü tutuklandı. SAHTE KANTAR …

Spotify’a dava açılabilir: ‘Dini ve milli değerler’ sopası gösterildi!

Dünyanın en çok kullanılan müzik uygulaması Spotify’da Türkiye’de ‘dini ve milli değerler’e takıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı uygulamayı mercek altına aldı ve “dini ve milli değerleri hedef alan içerikler” olduğuna hükmettiği durumda ceza …

Borsa ve tahvile yabancı akını: 663 milyon dolarlık alım yaptılar

Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre 27 Haziran haftasında yurt dışında yerleşik kişiler, geçen hafta 247,7 milyon dolarlık hisse senedi aldı.

Ekonomistler haziran ayı enflasyonunu yorumladı: ‘TÜİK hadi oradan!’

TÜİK’in haziran enflasyon verileri sonrası memur ve emeklilerin zam oranları belli oldu. Ancak açıklanan rakamlar ekonomistler ve kamuoyunda tartışma yarattı. Uzmanlar enflasyon verilerinin gerçekçi olup olmadığını sorguluyor.

ASELSAN telsizleri çağ atladı

Kıbrıs Barış Harekatının ardından Türkiye’ye yönelik ambargolara yanıt olarak 1975 yılında yerli telsiz üretimi için kurulan ASELSAN, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) haberleşme güvenliğinin sağlanmasında kritik önem taşıyan sistemleri geliştirmeyi sürdürüyor.

AJet, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Şam’a ilk uçuşunu tamamladı

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’ndan (İSG) Suriye’nin başkenti Şam’a yapılan ilk sefer başarıyla icra edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir