İzinsiz yabancı işçi çalıştıran işverenlere yeni yükümlülük: Giderler işverenden tahsil edilecek

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelikle, izinsiz yabancı işçi çalıştıran işverenlere verilecek mali cezalar genişletildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı iş birliğiyle hazırlanan düzenleme, sınır dışı edilen yabancıların masraflarının artık doğrudan işverenlerden talep edilmesini öngörüyor.

Resmi Gazete’de yayımlanan “İzinsiz Çalışan Yabancıların Masraflarının İşverenlerinden Tahsil Edilmesi Yönetmeliği” adlı düzenleme, izinsiz çalıştığı için sınır dışı edilen yabancıların masraf kalemlerinin işverenlerden alınmasını hedefliyor.

Yönetmeliğe göre, çalışma iznine sahip olmayan ve sınır dışı edilmek üzere il göç idaresine bildirilen yabancılar ile gerekli durumda ailelerinin konaklama, geri dönüş ve sağlık masrafları Göç İdaresi Başkanlığı tarafından karşılanacak. Ancak bu masraflar daha sonra ilgili işveren ya da işveren vekilinden tahsil edilecek.

Göç İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan harcamalar, işverene tebliğ edilecek ve bir aylık süre içinde ödenmesi istenecek. Eğer ödeme yapılmazsa, alacaklar vergi dairesi aracılığıyla takip edilecek. Yönetmelikte, geri gönderme merkezlerinde bakılan yabancıların günlük masraflarının her yıl belirleneceği ve en fazla üç aylığına kadar karşılanacağı belirtildi.

İzinsiz çalıştırma yasağı önemle vurgulandı

Yönetmelikte, çalışma izni olmayan yabancıları çalıştırmak yasağının altı çizildi. Teftiş, denetim ve kolluk kontrollerinde izinsiz yabancılarla birlikte onları çalıştıran işverenler hakkında idari cezalar uygulanacak. Denetimler sonucunda hazırlanan raporlar, il göç idaresine gönderilerek sınır dışı işlemleri başlatılacak.

Veri paylaşım protokolü ile bilgi akışı sağlanacak

İlgili bilgiler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan veri paylaşım protokolü kapsamında karşılıklı olarak aktarılacak.

Yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihi, yayım tarihinden altı ay sonra olacak. (ANKA)

Related Posts

Şanlıurfa’da Ekmeğe 3 Lira İndirim

Fırıncı Halil Toprak, ekmekteki zammın ardından fiyatı 12 liradan 9 liraya düşürdü.

42 yıllık hastane devi iflasın pençesinde

1983’ten bu yana İstanbul’da hizmet veren özel Çevre Hastanesi, mali darboğaz nedeniyle konkordato başvurusunda bulundu.

Bozcaada’da Yaz Yoğunluğu Yüzde 100 Arttı

Bozcaada’da yaz mevsimiyle birlikte insan yoğunluğu arttı, emniyet güçleri takviye edildi.

Sıfır arabada fiyatlar güncellendi: İşte en ucuz sıfır otomobiller

Sıfır araba almak isteyenler dikkat. Temmuz 2025 itibarıyla sıfır kilometre araç fiyatları yeniden güncellendi. Segmentlerine göre öne çıkan modellerin yeni etiketleri merak konusu olurken, başlangıç fiyatları 1 milyon 100 bin TL seviyesinden …

Dolar ve Euro haftaya nasıl başladı?

Dolar ve Euro haftaya nasıl başladı?

Gözler Merkez’de: Faiz iner mi, sabit mi kalır?

Yatırımcıların gözü 24 Temmuz’daki Merkez Bankası toplantısına çevrildi. Enflasyondaki yavaşlamaya rağmen TL’deki değer kaybına dikkat çekiyor. Peki Merkez Bankası’nın kararı ne olacak? 24 Temmuz’da faizler düşecek mi, yoksa beklentiler boşa mı çıkacak?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir