İsrail-İran savaşı dengeleri değiştiriyor: Petrol piyasasında panik! Fark yüzde 100’ü aştı

Stratejik Hürmüz Boğazı, Orta Doğu’nun Enerji Taşımacılığına Nasıl Yön Veriyor?

Basra Körfezi’nin ağzında yer alan Hürmüz Boğazı, Umman Denizi ve Hint Okyanusu üzerinden dünya pazarlarına bağlanarak Orta Doğu’daki petrol ve LNG üretiminin taşınmasında kritik bir rol oynuyor.

Hürmüz Boğazı’ndan günlük 20 milyon varil petrol ve petrol ürünü taşınırken, bu sevkiyatın önemli bir kısmı Asya ülkelerine gitmektedir. Ayrıca, küresel LNG ticaretinin %20’si de bu stratejik geçitten gerçekleşmektedir.

Tanker operatörlerinin daha temkinli yaklaşması nedeniyle gemi erişilebilirliğinde azalma yaşandığı için Hürmüz Boğazı geçişleri riskli hale gelirken, bu durum yakıt taşıma maliyetlerini artırmaktadır.

Orta Doğu’dan Asya’ya Navlunlar Artıyor!

Orta Doğu’dan Çin’e giden ham petrol tankerleri için referans navlunlar, çatışma öncesine göre yüzde 61 artarak 72,4 Worldscale puana yükselirken, Japonya’ya taşımacılık yapan tankerlerde de benzer artışlar gözlenmektedir.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Oxford Üniversitesi’nin verilerine göre, Hürmüz Boğazı’nda tanker trafiğindeki düşüş, taşımacılık şirketlerinin temkinli davranmasından kaynaklanmaktadır. Ancak, İran’ın boğazı kapatma ihtimali oldukça düşüktür, çünkü ülkenin buna yönelik ekonomik ve politik nedenlerle kapatma olasılığı düşük görülmektedir.

Related Posts

Osmangazi Köprüsü 108 milyar lira tasarruf sağladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Osmangazi Köprüsü’yle 9 yılda akaryakıttan 23 milyar lira ve zamandan 85 milyar lira olmak üzere 108 milyar lira tasarruf ettiklerini bildirdi.

Araç sahiplerini ilgilendiriyor: Trafik sigortasında yeni dönem, pert kararı artık çok daha zor

Bugün yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle birlikte araç sigortalarında köklü bir değişim başladı. Artık araçları perte çıkarmak eskisi kadar kolay olmayacak. Onarım masrafı, aracın piyasa değerinin yüzde 60’ını aşmadıkça sigorta şirketi pert kararı veremeyecek. İşte yeni sistemin tüm detayları…

TMSF, mobilya devi İstikbal’i ihaleye çıkarıyor: Satış bedeli ve ihale tarihi belli oldu

TMSF, FETÖ soruşturmasında el konulan mobilya devi İstikbal’i 12.5 milyar lira muhammen bedelle ihaleye çıkarıyor.

TÜİK mayıs ayı işsizlik rakamlarını açıkladı

TÜİK mayıs ayı işsizlik rakamlarını açıkladı

Bursa’nın ihracatı 116 ülkeyi geride bıraktı

Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinden Bursa, geçen yıl gerçekleştirdiği 18,2 milyar dolarlık ihracatla 116 ülkeyi geride bıraktı.

Trump’ın göçmen politikaları ABD turizmini fena vurdu

ABD, 2025 yılında dünya genelinde turizm harcamalarında düşüş yaşayan tek ülke oldu. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC) tarafından yayımlanan Ekonomik Etki Raporu’na göre, 2024’te 181 milyar dolar olan yabancı turist harcaması, bu yıl 169 milyar …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir