Araç sahiplerini ilgilendiriyor: Trafik sigortasında yeni dönem, pert kararı artık çok daha zor

Trafik Sigortası ve Kasko Düzenlemeleri Değişti!

Milyonlarca sürücüyü ilgilendiren yeni trafik sigortası ve kasko düzenlemeleri, 1 Temmuz’da yürürlüğe girdi. Artık araçların perte çıkarma durumu daha sıkı şartlara bağlandı. Bundan sonra, aracın onarım maliyeti piyasa değerinin yüzde 60’ını aşmadıkça sigorta şirketleri pert kararı veremeyecek.

Sigorta Şirketleri Artık Kolayca Pert Kararı Veremeyecek

Eskiden, kasko poliçesi olan bir araç, yüzde 30-40 gibi düşük hasar durumlarında bile sürücü ve sigorta şirketi anlaşarak aracı perte çıkarabiliyordu. TÜKONFED Başkanı Turusan Bağcı ise, eski sistemde sigorta şirketi ile anlaşma sağlandığında arabanın perte çıkarılabildiğini belirtti.

Pert Olan Araçlar Artık İhaleyle Satılmayacak

Bağcı, bazı sigorta şirketlerinin eksper sürecini geçerek, anlaşmalı ihale platformları aracılığıyla perte çıkan araçları satışa sunduğunu ifade etti. Bu araçlar onarılarak tekrar trafiğe çıkarılabiliyordu.

Yeni Düzenleme ile Yüzde 60 Sınırı Getirildi

SEDDK tarafından getirilen yeni düzenleme ile bir aracın onarım masrafı, piyasa değerinin yüzde 60’ından fazlası olmadığı sürece pert sayılmayacak. Bağcı, “Eğer aracın piyasası 1 milyon TL ise, 600 bin TL’lik hasarı aşmadıkça perte çıkarılamayacak.” şeklinde açıklama yaptı.

Yüzde 60 Altında Hasarlar da Pert Olabilecek

Yeni sistemde istisnaları da bulunmaktadır. Şase, hava yastıkları, elektronik veya tavan gibi kritik parçaların hasar görmesi durumunda, onarım maliyeti yüzde 60’ın altında kalsa bile araç ağır hasarlı olarak kabul edilebilecek.

Sigortalı-Şirket Anlaşmaları Artık Geçerli Değil

Yeni sistemle birlikte, sigorta şirketi ile sigortalı arasında anlaşma yoluyla perte çıkarma uygulaması sona erdi. Bağcı, bu durumun sigortalılarda memnuniyetsizlik yaratabileceğini vurguladı.

Tam veya ağır hasar durumlarında sigorta şirketi, ödeme yapmadan önce mutlaka hurda tescil veya trafikten çekilme belgesini talep edecek. Pert kaydı sonrası araçlar yine ihaleyle satışa çıkarılabilecek ve bu konuda herhangi bir değişiklik yapılmayacak.

2024 yılında 51 bin 774 kasko sigortası ve 37 bin 777 zorunlu trafik sigortası olan araç perte çıkarıldı. Bu da her 100 kaskolu aracın 4’ünün, trafik sigortalı araçların ise 3’ünün perte çıkarıldığını gösteriyor. Yeni düzenleme ile bu oranın düşürülmesi bekleniyor.

Related Posts

Osmangazi Köprüsü 108 milyar lira tasarruf sağladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Osmangazi Köprüsü’yle 9 yılda akaryakıttan 23 milyar lira ve zamandan 85 milyar lira olmak üzere 108 milyar lira tasarruf ettiklerini bildirdi.

TMSF, mobilya devi İstikbal’i ihaleye çıkarıyor: Satış bedeli ve ihale tarihi belli oldu

TMSF, FETÖ soruşturmasında el konulan mobilya devi İstikbal’i 12.5 milyar lira muhammen bedelle ihaleye çıkarıyor.

TÜİK mayıs ayı işsizlik rakamlarını açıkladı

TÜİK mayıs ayı işsizlik rakamlarını açıkladı

Bursa’nın ihracatı 116 ülkeyi geride bıraktı

Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinden Bursa, geçen yıl gerçekleştirdiği 18,2 milyar dolarlık ihracatla 116 ülkeyi geride bıraktı.

Trump’ın göçmen politikaları ABD turizmini fena vurdu

ABD, 2025 yılında dünya genelinde turizm harcamalarında düşüş yaşayan tek ülke oldu. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC) tarafından yayımlanan Ekonomik Etki Raporu’na göre, 2024’te 181 milyar dolar olan yabancı turist harcaması, bu yıl 169 milyar …

Kripto para borsaları faaliyet başvuruları için son hazırlıklarını yapıyor

Türkiye’deki kullanıcılara hizmet sunmak için 30 Haziran’a kadar Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK) başvuruda bulunması gereken kripto para borsaları son hazırlıklarını tamamlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir