Aşırı sıcaklarda yaşlılar ve kronik hastalıkları olanlar dikkatli olmalı

Trabzon’da Aşırı Sıcaklar Nedeniyle Uzmanlar Uyarıyor

Ülke genelinde yaşanan aşırı sıcaklar, özellikle Trabzon’da etkisini göstermeye devam ediyor. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı, serinlemek isteyenleri deniz kenarı, park, bahçe ve gölgelik alanlara yönlendiriyor. Uzmanlar, öğle saatlerinde doğrudan güneş ışığına maruz kalmanın ve kapalı ortamlarda aşırı sıcaklara maruz kalmanın, kalp ve böbrek gibi organlarda sorunlara yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Prof. Dr. Tevfik Özlü: “Sıcak Hava Dalgası Geliyor, Risk Gruplarına Dikkat”

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, önümüzdeki hafta Türkiye genelinde sıcak günlerin yaşanacağını ve Avrupa’da uzun süredir devam eden aşırı sıcaklar nedeniyle ölüm vakalarının raporlandığını belirtiyor. Özellikle bebekler, yaşlılar, kilolu kişiler, gebeler, akciğer, şeker, böbrek ve kalp damar sistemi hastalığı olanlar risk altında. Açık havada çalışanlar, aşırı efor sarf edenler ve sporcular da sağlık sorunları yaşayabilir.

Uzmanlar Uyarıyor: Sıcaklık Yönetimine Dikkat Edin

Prof. Dr. Özlü, güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde riskli bireylerin direk güneş altında bulunmamaları gerektiğini vurguluyor. Ayrıca kapalı ortamlarda ve gölgesiz yerlerde bulunmamalarını, ağır yağlı yemeklerden kaçınmalarını, rahat ve bol kıyafetler giymelerini ve sıvı alımını artırmalarını öneriyor. Aşırı sıcaklara maruz kalan hastaların, serinletici önlemler alınmadan önce doktora başvurması gerekmektedir.

Alkol ve İlaç Kullanımı Riski Artırabilir

Risk grubundaki bireylerin alkol tüketiminden kaçınmaları ve bazı ilaçların sıcak çarpması riskini artırabileceğini unutmamaları gerekiyor. Güneş altında bulunurken mutlaka koruyucu ekipmanlar kullanılmalı ve klimaların ani ısı düşüşleri cilt ve solunum yollarına zarar verebileceğinden kademeli bir şekilde kullanılmalıdır.

Related Posts

Türkiye Psikiyatri Derneği’nden kenevir düzenlemesi uyarıları: Sıkı denetim ve izleme sistemleri oluşturulmalı

Türkiye Psikiyatri Derneği’nden kenevir düzenlemesi uyarıları: Sıkı denetim ve izleme sistemleri oluşturulmalı

Kavurucu sıcaklarda buzla serinlemek isteyenler dikkat: Yarar sağlayalım derken zarar verebilirsiniz

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde yüksek sıcaklıklara karşı uyarırken uzmanlar sıcak çarpmaları ve özellikle sıcaklarda çalışanlar olmak üzere vatandaşların serinlemek için buz kullanmasıyla ilgili bilgi verdi.

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Bakanlık açıkladı: Bebek mamalarında yeni dönem

Tarım ve Orman Bakanlığı, bebeklere yönelik gıda ve devamında kullanılan besinler için yeni bir karar yayımladı. Karara göre bu besinlerin üretiminde protein kaynağı olarak kullanılan protein hidrolizatlarına, inek sütü kaynaklı peynir altı suyunun işlenmesiyle elde edilen bir protein hidrolizatı dahil edildi.

Japon usulü yürüyüş! Tüm dünya bu yöntemi deniyor, sosyal medyada yer yerinden oynadı

Fitness çılgınlıklarının sosyal medyayı çepeçevre sardığı bu günlerde son zamanların en popüler konusu ‘Japon yürüyüşü’ oldu. Kolay, hızlı ve kan basıncını düşürmeyi vaat eden bu yöntem düzenli bir şekilde uygulanırsa hızlı sonuç veriyor. Peki nedir bu Japon yürüyüşü?

Hekime ‘Hasta gelmedi’ cezası: Hasta yoksa, maaş kesintisi var

Yurttaşların 6 ayda bir Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) başvurmaması nedeniyle aile hekimlerinin maaşlarında kesinti yapılmasına tepki gösteren Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Dr. Gökhan Erdoğan “Sağlık hizmeti almak üzere ASM’lere başvuru yapmayan vatandaşlar nedeniyle hekimin maaşının kesildiği başka bir ülke yoktur” açıklamasında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir