Konut enflasyonun ateşi düşmüyor: Barınmak mümkün değil!

TÜRK-İŞ ve TÜİK Açıkladı: Nisan 2025 Enflasyon Verileri!

TÜRK-İŞ ve TÜİK’in son açıklamalarına göre Nisan 2025 enflasyon verileri piyasalarda endişe yaratmaya devam ediyor. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık bazda %3, yıllık bazda ise %37,8 artış gösterdi. 12 aylık ortalamalara göre enflasyon ise %48,7 seviyesine ulaştı. Yılın ilk dört ayında toplam enflasyon artışı ise %13,3 olarak gerçekleşti. Bu veriler, yıl sonu enflasyon hedeflerinin aşılabileceği endişelerini artırırken, ENAG yıllık enflasyonu %73,8 olarak duyurdu.

En Çarpıcı Artış Konutta Yaşanıyor!

Enflasyon verilerine göre, gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık artış %36, aylık artış ise %2 seviyesinde. Ulaştırmada yıllık artış ise %22,7 olarak kaydedilirken, aylık artış %3,8 oldu. Ancak en dikkat çeken artış konutta yaşanıyor. Son verilere göre konutta yıllık artış %74, aylık artış ise %4,6 olarak gerçekleşti. Analistlere göre Nisan ayında gıda fiyatları aylık %2 artış kaydederken, bu durum halkın bütçesi üzerindeki baskıyı artırıyor.

Analizler, 143 temel başlıktan sadece 18’inde düşüş görüldüğünü belirtiyor.

Son verilere göre, işlenmemiş gıda, enerji, alkollü içkiler ve altın hariç tutulan Özel Kapsamlı TÜFE Göstergesi (B) Nisan ayında yıllık bazda %36,8, aylık bazda ise %3,1 artış gösterdi. Çekirdek enflasyondaki artış, fiyat baskılarının sadece gıda ve enerji gibi değişken kalemlerle sınırlı olmadığını, kalıcı bir enflasyon dalgasının da varlığını gösteriyor. Analistler ise sadece 18 temel başlıkta düşüş yaşandığına dikkat çekiyor.

Döviz Beklentisi Olumsuz Etkiliyor!

Merkez Bankası’nın Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre, 2025 yıl sonu enflasyon beklentisi %28’den %29,9’a yükseldi. Analistlere göre, bu revize artışı uzun bir süreden sonra ilk kez bekletilerin yukarı yönlü revize edildiği anlamına geliyor. Gelişmekte olan ülkelerdeki ticaret baskısı ile içerideki döviz beklentisinin bozulmasının sürecinin olumsuz etkisi olduğu belirtiliyor.

İcra ve İflas Dosya Sayısındaki Artış Tedirgin Ediyor!

Nisan ayı enflasyon verileri kadar icra ve iflas dosya sayısındaki artış da dikkat çekiyor. Adalet Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’deki ekonomik sıkıntılar adalet sistemine yansıyor. 15 Nisan 2025 itibarıyla ülkedeki toplam icra ve iflas dosya sayısı 23 milyon 147 bin 955’e ulaştı. 2025 yılı başından bu yana 3,5 aylık süreçte toplam 891 bin 835 yeni dosya açıldı. Bu durum, günde 8 bin 500 dosya açıldığı anlamına geliyor.

Prof. Dr. Sefer Şener: “Makro Veriler Sokaktaki Vatandaşa Yansımalı!”

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener, küresel ekonomik dalgalanmaların gelişmekte olan ekonomileri sert bir şekilde etkilediğine dikkat çekerek, “Makro verilerdeki toparlanma sokaktaki vatandaşa yansımalı. Yüksek enflasyonun gölgesinde geçim sıkıntısı büyürken, vatandaşın gözü şimdi olası ara zamlar ve sosyal desteklere çevrildi. Ancak dalgalı seyir devam ederken, maaşla geçinme zorlukları sürmekte” dedi.

Related Posts

Gözler bu toplantıda: ABD ve Çin ticaret masasına oturuyor

ABD ile Çin arasında uzun süredir devam eden ticaret savaşında kritik bir adım atılıyor. Taraflar, ekonomik ilişkilerdeki gerilimi azaltmak ve ticari anlaşmazlıkları çözmek amacıyla müzakerelere başlıyor. İlk temas bu hafta sonu İsviçre’nin Cenevre …

Dolar ve Euro ne kadar oldu? (7 Mayıs 2025)

Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 38,6430’dan, Euro ise 43,9650’den işlem görüyor.

İrlanda’da ekonomik kaygılar artıyor

İrlanda Kredi Birliği tarafından yayımlanan Nisan 2025 Tüketici Güven Endeksi, Mart ayındaki 67,5 puandan 58,7 puana gerileyerek, üst üste ikinci ayda düşüş gösterdi ve son iki yılın en düşük seviyesine ulaştı. Bu düşüş, özellikle ABD’nin Avrupa …

İnan Kıraç’a bir kötü haber daha

Kıraça Holding Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç ile Emine Alangoya’nın evliliğinin iptaline dair açılan dava devam ediyor. İNAN KIRAÇ’A VASİ ATANDI İpek Kıraç tarafından açılan davada Adli Tıp Kurulu muayenesine giren İnan Kıraç’a demans hastalığı …

Kilogram fiyatı yükseldi: Altın ne kadar oldu?

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda standart altının kilogram fiyatı, 4 milyon 180 bin liraya yükseldi.

Bakan Şimşek, ekonomi programını 19 Mart ve gümrük vergisi gerilimi üzerinden savundu: Eğer program başarılı olmasaydı Türkiye bu iki şoku böyle atlatabilir miydi?

Bakan Şimşek, ekonomi programını 19 Mart ve gümrük vergisi gerilimi üzerinden savundu: Eğer program başarılı olmasaydı Türkiye bu iki şoku böyle atlatabilir miydi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir